Martinský folklórny súbor vystupoval v Poľsku.

11.05.2010 19:55

FS Fatran sa zapísal do povedomia poľských divákov na XVIII. Przednówke v Polanach, ktorá sa konala 8.-9.mája v Kościelisku pri Zakopanom. Na prehliadku poľských folklórnych súborov a skupín bol folklórny súbor Fatran pozvaný ako hosť. Dvojdňová prehliadka sa konala v rámci cezhraničnej spolupráce Poľska a Slovenska a bola spolufinancovaná EU z fondu regionálneho rozvoja usporiadateľskej krajiny. Celý projekt medzi Slovenskom a Poľskom, na roky 2007-2013, nesie príznačný názov ,,Tatry spájajú a nie rozdeľujú,,.

            Samotnému vystúpeniu súboru predchádzal prejazd účinkujúcich na parádnych konských vozoch cez Kościelisko. Hodinovú jazdu v zamračenom, trochu upršanom počasí si všetci účinkujúci spríjemnili hrou na hudobné nástroje a spevom, ktorým zároveň pozývali svojich  rodákov na poobedňajší program, ktorý sa uskutočnil v ľudovom dome. Tu sa uskutočnila aj koštovka údených a neúdených syrov a žinčice z podtatranských regiónov. A verte - stála za to.

Skoro v hodinovom programe folklórny súbor predstavil poľským divákom ukážky z nášho Turca, neďalekých Kysúc ako aj vzdialených Parchovian a Horehronia. Divákov najviac zaujal žartovný chlapčenský klobúkový tanec a ,,horehronský dupák,,. Ľudová hudba  Bobovník, ktorá FS Fatran sprevádzala, hrala tak energicky, že cimbalistka roztrhla dve úplne nové struny . Potlesk, ktorý sme zožali, svedčí o tom, že sme opäť nesklamali. Z krásneho prostredia Kościeliska pri Zakopanom sa nám ani nechcelo odísť a sľúbili sme, že sa ešte niekedy zastavíme a spolu si opäť zaspievame a zahráme. Veď Tatry spájajú a nie delia. 

 

Pre MY Turčianske noviny

Miroslav Mikuš

predseda Združenia turčianskych folklóristov Fatran

FOTO:

https://www.watra.pl/kultura/2010/05/10/koscielisko-xviii-przednowek-w-polanach-juz-za-nami/xviii-przednowek-w-polanach-paradny-przejazd

https://www.watra.pl/kultura/2010/05/10/koscielisko-xviii-przednowek-w-polanach-juz-za-nami/xviii-przednowek-w-polanach-wystep-zespolu-fatran-ze-slowacji

—————

Späť